מהו הליך פונדקאות?
פונדקאות היא נשיאת ביצית מופרת (עובר) על ידי אשה זרה, עד לידתו של התינוק, לשם מסירתו לאחר הלידה להורים מיועדים.
בתהליך הפונדקאות, לאם הנושאת – לפונדקאית, אין כל קשר גנטי לילוד ועם לידתו הוא מועבר לחזקתם של ההורים או ההורה המיועד/ת ומתחיל הליך של קבלת צו הורות, זאת לאחר שהיא חותמת על מסמכים בהם היא מאשרת שויתרה על הילוד.
המסגרת החוקית להליך בישראל:
חוק ההסכמים לנשיאת עוברים, (אישור הסכם ומעמד היילוד) תשנ"ו – 1986 והתקנות מכוחו מסדירים את נושא השתלת ביצית מופרת (מתרומה או של האם המיועדת) ברחמה של אישה זרה, ואת המסגרת שבה יתנהל ההליך, כמו למשל: תפקידיה של הועדה לאישור הסכמים, קביעת קריטריונים לאישור אישה כפונדקאית או הורה מיועד.
ב – 2018 תוקן החוק ההסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) תשנ"ו -1986 כך שהותרה פונדקאות לגבר ואישה שהם בני זוג וכן לנשים יחידניות. נוכח האפליה הוגש בג"צ 781/15 איתי ארד פנקס ואחרים נגד הועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים שעניינו: אפליה של גברים יחידניים וזוגות חד מיניים המעוניינים בקיום תהליך פונדקאות בארץ. ביולי 2021 קבע בג"צ שמדובר בהפליה אסורה והורה על תיקון החוק.
להלן עיקרי תיקון 2 לחוק ועדכונו לאור פסיקת בג"צ:
- תוכל לשמש כאם נושאת אישה שטרם מלאו לה 39 שנים ילדה ילד אחד לפחות ולא יותר מ- 3 לידות. כמו כן נקבע בתיקון לחוק שגם אישה נשואה תוכל לשמש כפונדקאית.
- הוגבלו מספר השתלות הביציות המופרות ברחמה של הפונדקאית – ל- 6 בלבד בכל התהליך כאשר תקופת ההסכם הוגבלה ל – 18 חודשים עם אפשרות להארכתה בנסיבות מתאימות ובלבד שלא בוצעו 6 החזרות.
- הורים מיועדים יוכלו להיות גם נשים וגברים יחדניים שאינם בזוגיות וכן זוגות של בני אותו מין.
- הגיל המקסימלי שבו הורים מיועדים יוכלו לשמש ככאלה הוא 54 של הצעיר ביותר.
- בוטלה האפשרות לביצוע השתלת עוברים לרחמה של הפונדקאית בחו"ל.
הסכם פונדקאות
הסכם הפונדקאות הינו הסכם ייחודי, המסדיר את נושא נשיאת העובר ברחמה של פונדקאית וקובע את ההסדרים ההתנהגותיים והכספיים בהם מחויבים הצדדים. זהו הסכם שדן בנושאים מורכבים ונפיצים דוגמת ההסדרים הכספיים וההתנהגותיים של הצדדים, הוראות לעניין לידות מוקדמות, הפלות, כמו גם חובות וזכויות הצדדים וכו'.
חלק נכבד מהוראות ההסכם קבועים בחוק לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) תשנ"ו – 1986 וחלקן התווספו עם השנים תוך הסקת מסקנות מארועים שקרו בהליכים קודמים בארץ ובעולם.
ההסדרים הכספיים: על פי רוב, היועצים המשפטיים והוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים אינם מעורבים בקביעת ההיבטים המסחריים. יחד עם זאת עורכי דין הבקיאים בתחום יודעים לכוון את הצדדים להסכם לעמק השווה, שהוא על פי רוב הסכום השכיח והמקובל במועד חתימת ההסכם. בנוסף, יש לזכור כי אין הליך פונדקאות אחד דומה למשנהו ולכל אישה הבאה לשמש אם פונדקאית צרכים משלה בהתאם למצבה המשפחתי וניסיונה המילדותי. יש להתאים את ההסכם ככל שניתן לצדדים על מנת להוציא לפועל בצורה מיטבית את ההליך מבלי שמי מהצדדים ירגיש מקופח או חלילה שקולו לא נשמע.
פונדקאות והלכה:
הדיון ההלכתי מתמקד בהגדרת האימהות, שכן על פי ההלכה האם היולדת היא אימו של היילוד, אפילו אין לה כל קשר גנטי אליו, והיא הקובעת את זהותו הדתית.
על כן לעיתים בהליך שבו האם הנושאת אינה יהודיה יהיה על הקטין או הקטינה לעבור גיור קטינים על מנת שיוכרו כיהודים. כך גם במקרה וההורים המיועדים נעזרים בתרומת ביצית ממי שאינה יהודיה.
מחלוקת הלכתית נוספת קיימת סביב שאלת הסטטוס של האם הנושאת. ישנם רבנים הסבורים שאסור לאישה נשואה לשמש כפונדקאית לביצית שהופרתה מגבר זר – מחשש ממזרות. אך ככל שחולף הזמן עמדה זו מתרככת בקרב פוסקי ההלכה השונים ובלבד שתקויים מצוות פרו ורבו.
יש הורים שהצליחו להגשים את חלום ההורות רק בזכות האפשרות של פונדקאות. מדובר בתהליך לא פשוט שמשלב בין היבטים רגשיים, גופניים ומשפטיים. וחלוף הזמן חלו בו שינויים שנועדו להפוך אותו למתאים יותר ויותר לעת העכשווית ולגישות ליברליות שקשורות להקמת משפחה בכל דרך. חשוב מאד למצוא עורך דין פונדקאות שמכיר את התחום, בקיא בו ומנוסה ככל האפשר, מה שיבטיח ליווי צמוד ומותאם אישית מול גורמי המקצועי וכל מי שמעורב בתהליך. הליווי המקצועי המבוסס על ניסיון יכול לעשות את ההבדל בין תהליך מוצלח ומהיר לבין תהליך שיהיו בו עיכובים או אכזבות.
חשוב מאד להבין את הפן המשפטי של הליך פונדקאות. את הווידוא שכל הצדדים נכנסים לתהליך מרצון והסכמה, לא מתוך שום סוג של לחץ או נסיבות לא ענייניות ובדיוק לשם כך עליהם להיות מיוצגים על ידי עורכי דין. גם הפונדקאית – האישה שתישא ברחמה את התינוק צריכה ייצוג צמוד של עורך דין וגם ההורים המיועדים – הזוג שמתעתד לגדל את התינוק. עורך דין פונדקאות יידע להתאים את הייצוג והליווי בצורה הטובה והמתאימה ביותר לנסיבות של כל מקרה ומקרה. זה מה שיבטיח שבסופו של דבר כל הצדדים יהיו מרוצים והתהליך יתנהל בדיוק על פי המצופה והרצוי.
כאשר מתוודעים לשלבים השונים ולנושאים המגוונים שנוגעים לעולם הפונדקאות מבינים גם את החשיבות של ליווי משפטי מצד עורך דין פונדקאות שיש לו את הידע וחשוב מכך – את הניסיון הרב בליווי אלה שמעורבים בתהליך המורכב, המשמעותי והחשוב. בעזרת עורך דין יכולים הצדדים לדעת שיש מי שמוביל אותם, מסביר ומבהיר להם כל שלב ושלב בתהליך ומסייע להם לקבל את ההחלטות הנכונות, לרבות המשמעויות וההשלכות של כל החלטה וכל פעולה שמקבלים ומבצעים. אין לוותר על ייצוג משפטי והוא חלק בלתי נפרד מהתהליך.
עורכת הדין והנוטריונית מיכל פנקל מלווה מעל 15 שנים הליכי פונדקאות בארץ ובחו"ל כשהיא שמה במרכז את הלקוחות שלה ועושה כל שביכולתה כדי לסייע להם.
בשנים האחרונות יש יותר ויותר אפשרויות להקמת משפחה ואנשים רבים שבעבר האפשרות הזאת הייתה חסומה בפניהם מוצאים את הדרך הנכונה להגשים את החלום ולהפוך להורים. זוגות חד מיניים למשל היו שייכים לאוכלוסייה שלא הייתה יכולה להגשים את חלום ההורות וכיום לאחר שינויים בתחום זה ופסיקות של בתי משפט בישראל ובמקומות אחרים בעולם אפשר להתחיל תהליך של פונדקאות לזוגות חד מיניים וכך גם בני זוג אלה יוכלו להיות הורים ביום מן הימים. חשוב מאד לדעת שמדובר בתהליך מורכב ומאתגר שמשלב בין כמה תחומים כמו פסיכולוגיה, רפואה מתקדמת, משפט ועריכת דין, עבודה סוציאלית ונושאים רגשיים.
מה כולל תהליך פונדקאות לזוגות חד מיניים?
הכתובת הראשונה שבני זוג (ללא קשר למגדר שלהם) צריכים לעשות על מנת לבחון את האפשרות של הבאת ילד לעולם בתהליך פונדקאות היא עורך דין שעוסק בתחום זה ומכיר את ההתנהלות. הוא יבחן את המקרה הפרטני על פי הנסיבות והמאפיינים האישיים של בני הזוג וימליץ להם על דרך הפעולה הנכונה והמתאימה ביותר. באופן כללי אפשר לומר שהתהליך של פונדקאות לזוגות חד מיניים לא שונה בהרבה מהתהליך של פונדקאות לזוגות אחרים ועורך הדין שהוא מנוסה ומכיר את העולם הזה ידריך את בני הזוג ויוביל אותם שלב שלב עד להגשמת החלום.
איך לבחור את עורך הדין הנכון?
חשוב מאד לדעת שהליווי המשפטי במהלך פונדקאות לזוגות חד מיניים הוא תחום ייחודי שנחשב לנישה משפטית מורכבת ומיוחדת. לא כל עורך דין עוסק בתחום הזה ומתוך אלה שכן – חשוב לבחור את עורך הדין בעל הניסיון הרב ביותר האפשרי. זה מה שיבטיח שהוא יהיה מעודכן בנושאים או שינויים שחלים בתחום זה ויידע איך לסייע לכל זוג שמגיע אליו בצורה המקצועית והמתאימה ביותר לנסיבות שעל הפרק. חשוב להתאזר בסבלנות ולקחת בחשבון שהתהליך לוקח זמן ולפעמים כרוך גם בקשיים ובאכזבות.
מיכל פנקל, עורכת דין ונוטריונית, מלווה זוגות בתהליכי פונדקאות בצורה מקצועית, אנושית ורגישה עד לסיומו המוצלח של התהליך.
אם זה לא קורה בדרך הטבעית הרי שהתהליך להיות הורים רצוף בהרבה מאד שלבים לא פשוטים ומערב כל מיני אנשי מקצוע. הליך פונדקאות הופך למבוקש ונפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות גם בישראל וגם דרך סוכנויות ועורכי דין במקומות אחרים ברחבי העולם. חשוב מאד לדעת שהתהליך חוקי, מוסדר ומאורגן ולכן חשוב מאד ליצור קשר עם עורך דין שמכיר את ההליך ויודע מה לעשות ואיך להתקדם. כאשר מתעניינים בהליך ורוצים לבחון התאמה להבאת ילד באמצעות הליך פונדקאות – לא יודעים מהיכן להתחיל. בעזרת עורך דין צמוד הכל יהיה פשוט ומובן יותר.
מה השלבים העיקריים של הליך פונדקאות?
בהליך פונדקאות המתקיים בישראל ניתן למצוא מענה רב באתר של הוועדה לאישור הסכמים של משרד הבריאות. לאחר עיון באתר מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא מאוד בתחום על מנת שחשוב מאד לדעת שבעזרת אנשי מקצוע מתאימים ניתן לפשט מאוד את שלבי התהליך, למשל: רופא פיריון שנותן אישור לפונדקאית לאחר שבדק אותה שהיא בריאה וכשירה לעבור הריון ולידה, פסיכולוג המכין את ההערכות הפסיכולוגיות של הצדדים לצורך הגשתן לוועדה לאישור הסכמים – ועדת הפונדקאות, ועורך דין העוסק בתחום באופן קבוע.
לקבל ייעוץ מקצועי פרטני ולדעת לקראת מה הולכים
אין ספק שההחלטה על התחלת הליך פונדקאות היא החלטה לא פשוטה וצריך לקבל אותה אחרי הבנה מעמיקה של כל המשמעויות וההשלכות. את המידע הרלוונטי והקונקרטי חשוב לקבל מעורכי דין. רק בדרך זו אפשר לקבל את ההחלטה המושכלת והנכונה בנוגע להתחלת התהליך ובנוגע לכל ההשלכות והמשמעויות הקשורות והרלוונטיות שתהיינה באופן פרטני לכל אחד.
מיכל פנקל, עורכת דין ונוטריונית, מנוסה ומקצועית בליווי הליכי פונדקאות ובעלת ידע נרחב שיעזור לכל אחד לקבל את ההחלטה הנכונה עבורו.
החלום של הרבה אנשים להיות הורים ולחבוק תינוק או תינוקת מתאפשר כיום בזכות כמה וכמה דרכים ואחת מהן היא באמצעות הליך של פונדקאות בארץ או בחוץ לארץ. חשוב לדעת שמדובר בהליך מורכב שמערב כמה וכמה אנשי מקצוע מכל מיני תחומים חשובים ומשמעותיים ולכן יש חשיבות לקבלת כל נתון או מידע אך ורק ממי שבקיא בדרך הפעולה של ההליך ומכיר את השלבים השונים שלו. עם הזמן עורכי דין ובעלי תפקידים אחרים הופכים להיות מומחים של ממש בתחום מורכב זה ולכן הם אלה שצריך לפנות אליהם כדי לקבל מידע או פרטים בנוגע להיתכנות ההליך.
מה כולל ההליך של פונדקאות בארץ?
על מנת להפוך להורים באמצעות הליך של פונדקאות בארץ צריך לפנות קודם כל לעורך דין שעוסק בתחום ויש לו ניסיון רב כדי לקבל מידע כללי על ההליך ועל הדרך שבה הוא מבוצע בישראל. צריך להבין מה הקריטריונים הנדרשים, מה צריך להציג או להוכיח, מה השלבים השונים ומה סדר הביצוע – הכרות בין הפונדקאית – האישה שתישא את ההיריון לבין ההורים המיועדים, בדיקות שונות של מצב רפואי, התאמה פיזית רגשית ופסיכולוגית שצריכים לעבור שני הצדדים, חתימה על מסמכים ואישורים משפטיים בנוגע להבעת הסכמה ורצון להתחיל את ההליך וכמובן מתן אישור להבנה מעמיקה של כלל ההשלכות והמשמעויות. הליווי של עורך דין שמכיר את ההליך ובקיא בו יתברר כקריטי ומשמעותי במיוחד.
החשיבות של הכרות מעמיקה עם כל ההיבטים של ההליך
אין זה פשוט לקבל את ההחלטה המורכבת על התחלתו של הליך פונדקאות בארץ (או בכלל) ולכן חשוב מאד להיעזר באנשי מקצוע כדי להבין לעומק את כל מה שצריך לדעת, שכן מדובר בעניין משמעותי שהחלטה לגביו חייבת להילקח בכובד ראש ואחרי שמבינים את כל מה שצריך. בעזרת עורכי הדין הנכונים או העובדים הסוציאליים שמכירים את הנושא אפשר לשאול שאלות, לבדוק היתכנות או את האפשרות להתחיל את התהליך.
עורכת הדין והנוטריונית מיכל פנקל עוסקת בין היתר גם בליווי זוגות בתהליכי פונדקאות ומומלץ לקבל ממנה ייעוץ פרטני בנושא.
אין זה פשוט להפוך להורים שלא בדרך הטבע ומעורבים בתהליכים אלה לא מעט גורמים רשמיים ואנשי מקצוע שהתפקידים שלהם קריטיים ונחוצים כדי להבטיח שהתהליך יתבצע בצורה נכונה, תקינה וחוקית. תהליך פונדקאות כולל גם שלבים טכניים ובירוקרטיים וגם כאלה שקשורים הלכה למעשה לפן הרפואי של יצירת הריון ומעקב אחר התקינות וההתקדמות שלו ולכן בכל רגע ובכל שלב תמיד חשוב מאד לוודא שכל הצדדים מסכימים, יודעים ומבינים היטב ולעומק במה הם עוסקים ומה המשמעות של כל פעולה וכל החלטה. מי שמתעניין בתהליך צריך להתחיל את הבירורים אצל עורך או עורכת דין שמלווים תהליכי פונדקאות ויוכלו להציע מידע והכוונה.
השלבים השונים של תהליך פונדקאות
חשוב מאד להבין שנדרש הרבה מאד אורך רוח וצריך להתאזר בסבלנות, שכן אנשי המקצוע שפועלים לאורך התהליך אמונים על וידוא שהצדדים אכן רוצים בתהליך ומסכימים מיוזמתם ומשיקולים עניינים להתחיל אותו. נערכות שיחות אישיות על ידי פסיכולוג כדי לוודא כשירות קוגניטיבית, נפשית ורגשית, צריך לחתום על מסמכים משפטיים הקשורים לתפקיד של כל אחד מהמעורבים בתהליך כמו כן, יש לקבל את אישור ועדת האישורים לאישור הסכמים לנשיאת עוברים במשרד הבריאות, ורק לאחר כל אלה תהליך פונדקאות יתחיל הלכה למעשה, כלומר תחילתן של הפעולות הרפואיות של יצירת הריון וקליטתו ברחם של האישה שתישא אותו. אנשי המקצוע יובילו את התהליך וינחו בנוגע לכל שלב ושלב.
החשיבות של קבלת ייעוץ ומידע רק ממי שמוסמך לתת
לא תמיד קל להבין ממי הכי נכון לקבל את המידע הראשוני ומכיוון שמדובר בתהליך מורכב, ארוך ומאתגר הרי שאסור להתחיל אותו ללא מידע קונקרטי. כל אדם או זוג שמתעניינים בתהליך יהיה סקרן ומעוניין במידע אחר שממנו הוא מוטרד אחר ולכן תהליך פונדקאות חייב להיות מלווה על ידי אנשי המקצוע המוסמכים והנכונים לסייע. חשוב לוודא שפונים לעורך דין שמכיר את התחום, בקיא בו ומנוסה בליווי זוגות עד לחיבוק של התינוק שלהם לאחר שנולד בסיומו של תהליך מוצלח ומרגש.
מיכל פנקל, עורכת דין ונוטריונית, מנוסה בליווי לקוחות וזוגות בתהליכי פונדקאות והיא הכתובת לקבל ממנה כל מידע או מענה בנושא זה.
בשנים האחרונות יש יותר ויותר מודעות לנושא של הבאת ילדים לעולם באמצעות תהליכי פונדקאות. גישות ליברליות שנוגעות למגוון אפשרויות להקמת משפחה מביאות לכך שמה שהיה נהוג בעבר מקבל כיום אישור משפטי ובכלל זה תהליכי פונדקאות לגבר יחיד או לזוגות חד מיניים. הנחת היסוד המשפטית היא שהאיסור שהיה נהוג מקורו באפליה ולאחר הגשת עתירות לבג"ץ בנושאים אלה בוטלו לא מעט מהאפליות האלה, כך שכיום גם זוגות מאותו מין או גברים יחידניים יכולים להגשים את חלום ההורות שלהם ולחבוק תינוק או תינוקת. חשוב לוודא שפונים לאנשי המקצוע המתאימים לצורך קבלת מידע קונקרטי וליווי צמוד.
פונדקאות לגבר יחיד – איך זה מתבצע?
כאמור, כיום זה כבר אפשרי לאחר ביטול האיסור לפני מספר שנים על ידי בית המשפט העליון. גבר יחידני, ללא קשר לנטייתו המינית יכול לבחון את ההתאמה שלו ואת העמידה בקריטריונים להתחלתו של תהליך פונדקאות לגבר יחיד – יש מגבלת גיל, נדרש היעדר רישום פלילי ומתחייב קשר גנטי בין הגבר לבין התינוק שייוולד. ישנן אפשרויות של ביצוע התהליך בישראל או במדינות אחרות וחשוב מאד להיות מלווים על ידי עורך דין שמכיר את התחום ויידע לכוון ולהוביל לכל שלב בדיוק בזמן הנכון והמתאים. חשוב לקחת בחשבון שמדובר בתהליך לא קצר וגם יקר אך עבור מי שלהיות אבא עבורו זה הגשמה של חלום – זמן וכסף לא משחקים תפקיד.
איך בכלל מתחילים את הבירורים לקראת תהליך פונדקאות?
מי שמתעניין בהבאת ילד לעולם באמצעות פונדקאות, ללא קשר למצב האישי, הזוגי או המשפחתי וללא קשר לנטייתו המינית צריך לפנות לעורך דין שמכיר את התחום ויש לו את הידע והניסיון לאחר שליווה לקוחות בתהליך המיוחד והמורכב. במקרה של פונדקאות לגבר יחיד יינתן המידע הרלוונטי והקונקרטי ואותו גבר יוכל להבין במה הדברים אמורים כדי לקבל את ההחלטה האם יהיה נכון ומתאים עבורו להתחיל את התהליך.
בעזרת עורכת הדין והנוטריונית מיכל פנקל אפשר לקבל את כל המידע הרלוונטי לתהליכי פונדקאות ולקבל החלטות מושכלות בעלות משמעות.
נשים יחידניות שאינן בזוגיות וחולמות על הבאת ילד משלהן צריכות להכיר את התהליך המורכב של פונדקאות לאם יחידנית שבאמצעותו הם יכולות להגשים את חלום ההורות והאימהות. חשוב מאד להכיר את התהליך ואת כל השלבים שלו, שכן מדובר בעניין מורכב ולא פשוט שכרוך בהרבה סבלנות, אורך רוח, התמודדות עם אתגרים ואכזבות, השקעת סכומי כסף גבוהים ואפשר לומר – ממש רכבת הרים של תחושות ורגשות. יחד עם זאת יש כיום אנשי מקצוע שמלווים את התהליך ובעזרתם אפשר להפוך אותו ליותר נוח, מובן ואישי. החוכמה היא לבחור בקפידה את אנשי המקצוע האלה, מה שיבטיח מענה אישי ומותאם.
מה כולל התהליך של פונדקאות לאם יחידנית?
באפן כללי אפשר לומר שהשלבים של תהליכי הפונדקאות המגוונים דומים מאד – יש בהם שלבים של בחינת האישיות של מי שמתעניין בתהליך (משני הצדדים), יש מגבלת גיל, נדרש היעדר רישום פלילי ומתחייב קשר גנטי בין האישה לבין התינוק שייוולד. ישנן אפשרויות של ביצוע התהליך בישראל או במדינות אחרות, הערכה פסיכולוגית של הבנת מה עומד לקרות ומה המשמעויות, מפגשים עם רופאים ופסיכולוגים כדי לקבל תמונה ברורה של כל שלבי התהליך על פי הסדר שלהם וכמובן גם מתן הניואנסים הספציפיים של פונדקאות לאם יחידנית בשונה מתהליכים אחרים של זוגות או גברים יחידניים. רק בליווי אישי ומקצועי המבוסס על ניסיון אפשר לקבל החלטות ולהבין בדיוק מה עומד לקרות ואיך להתמודד עם כל אחד מהשלבים לאורך התהליך.
החשיבות של מתן תשומת לב לכל שלב ושלב
למרות שמדובר בתהליך ארוך ומורכב חשוב מאד להתייחס לכל שלב בצורה רצינית ולהשקיע את כל תשומת הלב על פי הדרוש. פונדקאות לאם יחידנית היא תהליך מורכב במיוחד, שכן מדובר באישה שעוברת את התהליך לבדה ללא התמיכה של בן או בת זוג ולכן עבורה ההתייחסות המשמעותית לשלבים השונים תהיה אפילו קריטית יותר. מכאן החשיבות של בחירת אנשי המקצוע שמלווים בצורה מושכלת ומוקפדת, מה שיעזור לה להתגבר על כל קושי שמתעורר ועל כל אתגר לאורך התהליך.
מיכל פנקל היא עורכת דין ונוטריונית בעלת ניסיון רב בליווי זוגות ואנשים יחידניים בתהליכי פונדקאות מורכבים עם הצלחה רבה והתאמה אישית של רגישות ויחס.